Kostråd
Följande är livsmedel och örter som återuppbygger de grundläggande essenser som ger Qi (energi) i kroppen. Till exempel, om din diagnos enligt den kinesiska medicinen är att din yin är relativt sett mindre än din yang i kroppen (kallas yinbrist), då väljer du livsmedel som stärker yin.
Qi stärkande:
Chiafrö, risgrynsgröt, svart sesamfrö, havre, quinoa, ris, nötkött, kyckling, sill, lamm, musslor, räkor, mjölk, solrosfrön, sötpotatis, vattenkrasse, squash.
Livsmedel som stärker blod:
Mikroalger, groddar, bladgrönsaker, spirulina, gråbo, gelatin, karpsoppa, muskler, ostron, lever av nöt- lamm eller kyckling, kycklinggizzard.
Livsmedel som stärker Yin:
Spannmål och baljväxter: hirs, korn, vetegroddar, vete, ris, quinoa, sjögräs, mikroalger (speciellt chlorella och spirulina), tofu, svarta bönor, kidneybönor, mungbönor (och dess groddar).
Livsmedel som kommer från djur: ko-eller getmjölk, yoghurt, ost, etc, kyckling, ägg, mussla, ostron, sardiner, anka, nötkött, fläskkött.
Frukt: persimmon, druvor, björnbär, hallon, mullbär, banan, vattenmelon
Rotsaker: betor
Man ska laga dagliga soppor, stuvningar, risgrynsgröt.
Livsmedel som stärker yang:
Livsmedel från djur: ansjovis, mussla, forell, kyckling, nötkött, lamm,
Frukt: körsbär, citrusfrukter, dadlar
Frön och kryddor: havre, quinoa, solrosfrön, sesamfrön, valnöt, pinjenötter, kastanj, fänkål, dill, anis, kummin, spiskummin, söt brunt ris
Grönsaker: palsternacka, persilja, senapsblad, vintersquash, vitkål, grönkål, lök, purjolök, gräslök, vitlök, salladslök, kokta bönor med ingefära (t.ex. svarta bönor, linser, aduki bönor), pappar värmer bara i små mängder, annars de har en stark kyleffekt. Detta gäller även koncentrerade sötningsmedel.
Essence stärkande:
Lamm njure, kyckling, fisk, lever, benmärg, gås, drottninggelé, nötkött, mjölk, mikroalger (spirulina blå-gröna), nässlor, spannmål, vete, linser, svart sesamfrö, svarta sojabönor, kastanjer, mullbär, hallon, jordgubbar och valnötter.
Livsmedel som främjar rörelse:
När saker och ting blir blockering i kroppen enligt den Kinesiska Medicinska diagnosen blir det stagnation. Nedanstående livsmedel främjar rörelse och motverkar stagnation. Varje typ av smärta i kroppen orsakas av stagnation (eller blockering).
Livsmedel som hjälper Qi rörelse:
pepparmynta, rosmarin, lök, vitlök och alla typer av lök, kanel, färsk och torkad ingefära, svartpeppar, all het peppar, fänkål, anis, dill, senapsblad, pepparrot, basilika, muskot, mejram, vitpeppar, rädisa och dess blad, majrova.
Livsmedel som motverkar blodstagnation:
Gurkmeja, lök, muskot, grönmynta, gräslök, vitlök, vinäger, basilika, persikokärna, ingefära, kastanjer, rosmarin, aubergine, vitpeppar, adzukibönor, ris, smör.
Livsmedel som eliminerar vind:
Dessa livsmedel är bäst när du får en förkylning eller influensa. Man bör även uppmärksamma den termiska karaktär (varme och kyla) av tillståndet och de livsmedel som man väljer.
Vind-Kyla:
Havre, pinjenötter, räkor, ingefära, fänkål, basilika, anis
Vind-hetta:
Selleri, mullbär, jordgubbar, pepparmint.
Neutral:
Svarta sojabönor, svarta sesamfrön, kallpressad linfröolja
Intern Vind:
Selleri, basilika, salvia, fänkål, torkade eller färsk ingefära, anis, havre, svarta sojabönor, svarta sesamfrön, kuzu, pinjenötter, kokos, färsk kallpressad linfröolja, räkor.
Livsmedel som eliminerar fukt:
sallad, selleri, kålrot, råg, adzukibönor, vilda blå-gröna mikroalger, sparris, vitpeppar, alfalfa, pumpa, vinäger, papaya.
Livsmedel som eliminerar torrhet:
soja (tofu, sojamjölk, miso), spenat, sparris, hirs, korn, salt, vit svamp, äpple, mandarin, pinjenötter, persimon, jordnötter, päron, honung, socker ostron, mussla, musslor, fläsk, och fläsknjure.
Livsmedel som eliminerar sommarvärmen:
citroner, äpple, vattenmelon, papaya, ananas, mysk-melon, gröna bönor (i soppor), sommarsquash, zucchini, gurka, rädisa, bitter melonsoppa, vattenmelonjuice.
Livsmedel kategoriserade efter temperatur i kroppen:
Varje tillstånd kan delas in i en termisk temperatur av värme eller kyla. Till exempel, om du har för mycket värme i kroppen du bör välja svalare livsmedel. Det är möjligt att ha en blandad bild av varmt och kallt, i sådana situationer är det bäst att diskutera med den kinesiska behandlaren/läkaren.
Kylande Livsmedel som minskar värme tecken:
Äpple, banan, päron, persimon, vattenmelon, tomat, alla citrusfrukter, sallad, rädisor, gurka, selleri, champinjoner, sparris, mangold, aubergine, spenat, sommar squash, kinakål, broccoli, blomkål, sockermajs, zucchini, sojamjölk, sojagroddar, tofu, mungbönor och deras groddar, alfalfagroddar, hirs, korn, vete och dess produkter, alger, spirulina, ostronskal kalcium, vete och korn, yoghurt, krabba, mussla.
Värmande livsmedel som minskar kalla tecken:
Ingefära, svarta bönor, adzukibönor, linser, kanel, kryddnejlika, basilika, rosmarin, havre, quinoa, solrosfrön, sesamfrön, valnötter, pinjenötter, kastanjer, fänkål, dill, anis, kummin, söt brunt ris, palsternacka, persilja, senap greener, vintersquash, vitkål, grönkål, lök, purjolök, gräslök, vitlök, lök, körsbär, dalar, peppar, smör och ansjovis, mussla, forell , kyckling, nötkött, lamm.
Livsmedel som kategoriseras av smaker
Värmande:
grönmynta, rosmarin, schalottenlök, vitlök, alla typer av lök, kanel, kryddnejlika, färsk och torkad ingefära, alla typer svartpeppar, cayennpeppar, fänkål, anis, dill, senapsblad och frön, pepparrot, basilika, muskot.
Bitter Kylande:
pepparmynta, mejram, elderflowers, vitpeppar, rädisa
Neutral frän: taro, rova, kålrabbi.
Salt:
Salt, sojasås, miso, ume, korn och hirs (även om främst söt).
Surt:
Hagtornbär, citron, lime, pickles, nypon, surkål, surt äpple (vildapel), sura plommon
Surt-bitter:
Vinäger
Skarp-surt:
purjolök
Surt-söt:
Adzukibönor, äpple, björnbär, ost, druvor, blåbär, mango, oliv, hallon, surdegsbröd, tangerine, tomat, yoghurt.
Bitter:
Alfalfa, bitter melon, råg
Bitter-frän:
citrusskal, rädisa blad, salladslök, kålrot, vitpeppar.
Bitter-ljuv:
Sparris, selleri, sallad, papaya, quinoa
Söt:
Äpple, aprikos, körsbär, datum, fikon, druvor, grapefrukt, oliv, papaya, persika, päron, jordgubbar, tomat, betor, champinjoner, kål, morot, selleri, mangold, gurka, aubergine, kuzu, sallad, potatis, shitakesvamp, grönmynta, squash, sötpotatis, jams, mandel, kastanj, kokos, sesam se och olja, solrosfrön, valnöt, amasake, kornmalt, honung, melass, ris sirap, hel socker.